Evolucija povijesti domaćih silikonskih omekšivača

- Jan 27, 2020-

U proizvodnji i primjeni postoje 4 generacije silikonskih omekšivača.

 

1. generacija

To je visoko-molekulska polisiloksanska emulzija s visokom molekularnom masom (hidroksi emulzija) načinjena od oktametilciklotetrasiloksana (D4), vode, emulgatora, katalizatora i drugih sirovina pod emulzijskom polimerizacijom pod određenim uvjetima.

 

2. generacija

Silikonsko ulje modificirano od polietera nastaje reakcijom hidrosiliranja silikonskog ulja koje sadrži metil vodik s polieterima poput polietilen glikola i polipropilen glikola s krajevima na kojima se radi o nezasićenim vezama.

 

3. generacija

To je metoda polimerizacije polisiloksanske emulzije s aktivnim skupinama (amino i epoksi skupine), koja je u osnovi ista kao hidroksi mlijeko, osim što se sirovini dodaje određena količina sredstva za spajanje silana. Uvođenje ovih amino i epoksi funkcionalnih skupina uvelike je poboljšalo mekoću, glatkoću, elastičnost gotove tkanine i trajnost efekta završne obrade. Nedostaci su fenomen demulgifikacije i izbjeljivanje ulja tijekom upotrebe. Zbog upotrebe ionskih površinski aktivnih tvari, ova vrsta polisiloksanske emulzije s aktivnim skupinama pokazuje snažna kationska ili anionska svojstva. Ima jaku selektivnost i slabu kompatibilnost ako se miješa s drugim pomoćnim sredstvima.

 

4. generacija

Modificirano silikonsko ulje predstavljeno amino silikonskim uljem trenutno je najreprezentativnija sorta omekšivača silikona na tržištu. Općenito, nazivamo aminoetil-aminopropil-polidimetilsiloksan standardnim amino-silikonskim uljem, a drugi amino-supstituent polisiloksan naziva se modificirano amino-silikonsko ulje. Amino silikonsko ulje ima snažnu amino polarnost i na površini vlakana stupa u interakciju s hidroksilnim i karboksilnim skupinama. S vlaknima formira vrlo jaku orijentaciju i adsorpciju, što smanjuje koeficijent trenja među vlaknima. To znači da, kad se tkanina drži u ruci, potrebno je malo sile da vlakna počnu kliziti, čineći ih mekanima. Naglim razvojem modificiranog silikonskog ulja posljednjih godina pojavila su se ona s posebnim svojstvima.