Promjene u industriji tiskanja i bojenja tekstila i sredstava za doradu silikona

- Dec 03, 2019-

U 2009. godini potrošnja silikonskog ulja za tekstil u Kini iznosila je 4,5kt. Na kineskom tržištu dominira domaća proizvodnja, a uvoz iznosi 30%. Strane tvrtke koje isporučuju sirovu naftu za silikone korištene u kineskom tiskanju i bojenju tekstila sastoje se uglavnom od pet glavnih proizvođača silikona, i to American Dow Corning Company, Momentive Company, njemačke Wacker Company, China Bluestar Group i Japana Shin-Etsu (Shin- Etsu) Tvrtka. Proizvodi velikih stranih tvrtki zauzimaju dio tržišnog udjela vrhunske prerade tkanina na kineskom tržištu tekstilnih pomoćnih proizvoda zbog mnogih sorti i stabilne kvalitete. Imaju određenu konkurentnost.

 

Potrošnja silikonskog ulja na kineskom tržištu uglavnom je domaća i čini 70% ukupne potrošnje. Proizvodnja domaćeg silikonskog ulja uglavnom je silikonski DMC, silikon D4 i linearno kućište. Trenutno su glavne domaće tvrtke u tekstilnoj pomoćnoj industriji Chuanhua Co., Ltd. i Guangdong Demei Fine Chemical Co, Ltd., koja je lider u pomoćnoj industriji tiskanja i bojenja tekstila. Suzhou Liansheng Chemical Co. Prodaja raste. Domaće osoblje za istraživanje i razvoj ubrzalo je istraživanje, obogatilo sorte proizvoda, nadogradilo ocjene proizvoda i postupno zamijenilo uvoz.

 

Trenutno se organski silicij najčešće koristi u završnoj obradi poliesterskog vlakna i tkanina. Amino silikonsko ulje je zrelije i sve se prerađuje. Mekani završni sloj za pletenje na površini uglavnom koristi meke listove, koji se obrađuju preljevom. Tradicionalno amino silikonsko ulje koje se koristi u preradi pamuka ima sljedeće nedostatke: loša stabilnost (nije otporna na smicanje), ne može se preraditi u preljevnom cilindru, metoda obrade je ograničena, valjci lako zalijepiti (nisu alkalijski otporni, sol -otporno), žuto žuto, teško zaostajati (hidrofobno).

 

S povećanjem količine pletenja pamuka i povećanjem zahtjeva za kvalitetom, još je više potrebno razviti silikonske proizvode koji su prikladniji za obradu pamučnog pletiva kako bi se zamijenio trenutni višenamjenski softver za omekšavanje i dorada pletiva pamuka. Kako bi riješili nedostatke tradicionalnog amino-materijala koji se koristi na pamuku, proizvođači proizvoda od silikonskog ulja uglavnom razmatraju dvije točke: omekšivač amino modificiranog polietera, zbog uvođenja polieterskih grupa u njegovu molekularnu strukturu, amino polisiloksanski omekšivač Alkane je hidrofilni, što učinkovito sprečava fenomen lijepljenja valjaka i mijenja primarnu amino skupinu u sekundarnu amino skupinu kako bi se smanjilo žutost, što može nadoknaditi nedostatke spomenutog omekšivača amino polisiloksana.