Kako prosuditi kvalitetu silikonskog brtvila

- Nov 18, 2019-

Zbog svojih vrhunskih performansi, silikonska zaptivača rastu s godišnjom stopom većom od 20% od 1960-ih. Stoga je puno tvrtki uložilo u industriju za proizvodnju silikona, što rezultira neujednačenom kvalitetom. Sada ćemo vam predstaviti trik za prosudbu kvalitete bez korištenja instrumenata.

 

1. Izgled: Stisnite brtvilo se nanosi na prazan papir. Nakon presavijanja ljepilo se spljoštava da se vidi je li ljepilo ujednačeno i fino, ima li mehaničkih nečistoća, ima li mjehurića itd. Visokokvalitetni koloid uglavnom je ujednačen i osjetljiv te nema mehaničkih nečistoća.


2.   Sjaj: Različito ljepilo varira od sjaja. Kvalitetno ljepilo nakon stvrdnjavanja ima snažan sjaj. Kvalitetno ljepilo ima prigušenost u jednoj deseci, a neke gube sjaj nakon stvrdnjavanja tijekom jednog ili dva mjeseca.


3. Granule: Visokokvalitetno silikonsko brtvilo je kemijski sintetizirani materijal koji se potpuno i jednoliko miješa. Tekstura je fina i ujednačena, te glatka nakon veličine i očvršćivanja.


4. Bubble: Silikon je glavna komponenta visokokvalitetnog silikonskog zaptivača. Ostali aditivi koriste se u vrlo maloj količini. Na dobru stabilnost čistog silikona minimalno utječu promjene u vanjskim uvjetima tijekom skladištenja.


5. Učinak otvrdnjavanja: Nakon lokalnog određivanja, korisnik prvo treba provjeriti vrijeme sušenja silikonskog zaptivača u kombinaciji s uputama na pakovanju proizvoda. Ako je vrijeme prekratko ili predugo, to ukazuje da kvaliteta nije dobra (naravno, uzmite u obzir i utjecaj okolišnih uvjeta); zatim nakon završetka stvrdnjavanja pokušajte ispitati tvrdoću i elastičnost brtvila. Previše tvrdo ili previše meko nije dobro; tada se poprečni presjek gume može rezati da se provjeri je li učinak stvrdnjavanja unutar i izvan ljepila konzistentan.


6. Vučna čvrstoća i prijanjanje: Vlačna čvrstoća i čvrstina ljuštenja (viskoznost) silikonskog zaptivača nakon otvrdnjavanja razlikuju se zbog kvalitete silikagela. Visokokvalitetno brtvilo ima jaku zateznu silu, veliki raspon rastezanja i visoku čvrstoću na ljuštenje.