Kratki uvod o silikonima

- Jan 09, 2020-

Silikoni su izdržljivi i jednostavni za proizvodnju, stabilni u različitim kemijskim uvjetima i temperaturnim rasponima. S obzirom na takve prednosti, silikoni su postali komercijalizirani i naširoko se koriste u mnogim industrijama, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, energetiku, elektroniku, kemikalije, premaze, tekstil i osobnu njegu itd. Polimeri imaju brojne druge primjene, od aditiva do mastila za tiskanje do dezodoransi.

 

Vrste silikona i njihova upotreba


Postoji nekoliko različitih oblika silikona, svaki s različitim stupnjem umreženosti. Stupanj umrežavanja opisuje stupanj međusobne povezanosti siloksanskih lanaca. Što je viši stupanj umrežavanja, tvrđi je siloksanski materijal. Ova varijabla je izravno povezana sa svojstvima polimera kao što su njegova čvrstoća i talište. Uobičajeni oblici silikona i neke od njegovih primjena uključuju:

 

Silikonsko ulje, koje se sastoji od ravnih lanaca neprepletenih silikonskih polimera, pokazalo se da je korisno kao sastojci u mazivima, dodacima boja i kozmetici.

 

Silikonski gelovi gotovo da nemaju umrežavanje između polimernih lanaca. Silikonski gel koristi se u kozmetici da formira zaštitni sloj na površini kože i pomaže koži da zadrži vlagu. Silikonski gelovi mogu se koristiti i kao materijali za implantate dojke i mekane dijelove određenih uložaka.

 

Silikonski elastomeri, poznati i kao silikonski kaučuci, imaju više umreženih veza između svojih polimernih lanaca i zbog toga imaju svojstva nalik gumama. Silikonska guma koristi se kao izolatori u industriji elektronike, brtve za zrakoplovne i rukavice za pečenje.

 

Silikonska smola, kruti oblik silikona, ima visoku gustoću umrežavanja. Ove smole se obično koriste u građevinskim materijalima, poput toplinski otpornih premaza i materijala otpornih na vremenske uvjete .