Zašto su silikonski materijali svuda u životu

- Dec 03, 2019-

Silikon, također poznat kao silikon, sintetički je polimer koji je izrađen od manjih ponavljajućih kemijskih jedinica (nazvanih monomere) koje su spojene u dugačke lance. Silikoni se sastoje od okosnice silicij-kisika, a "bočni lanci" sastoje se od vodika ili ugljikovodične skupine vezane na atom silicija. Budući da glavni lanac silikona ne sadrži ugljik, smatra se anorganskim polimerom, a za razliku od mnogih organskih polimera, njegov glavni lanac je izrađen od ugljika.

 

Silikonsko-kisikove veze u silikonskoj kralježnici su visoko stabilne i čvrsto se drže zajedno od ugljiko-ugljikovih veza koje se nalaze u mnogim drugim polimerima. Kao rezultat toga, silikoni su otporniji na toplinu od tradicionalnih organskih polimera.

 

Bočni lanci silikona čine polimer hidrofobnim, što ga čini korisnim za primjenu hidroizolacije. Bočni lanci, obično sastavljeni od metilnih skupina, također otežavaju silikonima da reagiraju s drugim kemikalijama i sprječavaju da se lijepe na mnoge površine. Ova svojstva mogu se prilagoditi promjenom kemijske skupine koja je pričvršćena na okosnicu siliciju-kisika.

 

Otkrijte povijest

Kemičar Frederic Kipping prvi je skovao termin "silikon" kako bi opisao spoj koji je istraživao i sintetizirao u svojoj laboratoriji. Vjeruje da silicij i ugljik imaju mnogo sličnosti, pa mogu stvoriti spojeve slične strukturama ugljikovodika. Nazvao je te spojeve "Silikonom".

 

U 1930-ima, znanstvenik u tvornici stakla Corning pokušao je pronaći prikladan materijal za uporabu u izolaciji električnih komponenti. Silikonske smole pogodne su za ovu primjenu zbog svoje sposobnosti stvrdnjavanja u termalnim uvjetima, a prvi komercijalni razvoj doveo je do široke proizvodnje silikona naknadno.

 

Silikoni u svakodnevnom životu

Silikoni su izdržljivi i jednostavni za proizvodnju, a stabilni su u širokom rasponu kemijskih uvjeta i temperaturnih raspona. S obzirom na ove prednosti, silikoni su postali komercijalizirani i koriste se u mnogim industrijama, uključujući: automobilsku industriju, građevinarstvo, energetiku, elektroniku, kemikalije, premaze, tekstil i osobnu njegu. Polimer ima mnogo drugih primjena, od aditiva do tiskarske boje do dezodoransa.