Sinteza i postupak polidimetilsiloksana

- May 20, 2019-

Polidimetilsiloksan, ili amino-modificirani polisiloksan, sada se široko koristi u tekstilnoj, kožarskoj i dnevnoj kemijskoj industriji, posebno u industriji tiskanja i bojenja tekstila. Na primjer, može se koristiti kao tekstilno sredstvo za završno oblaganje tkanine kako bi tkanina dobila mekoću, glatkoću i punoću, a također ima i dobru elastičnu ruku.

Amino-modificirani polisiloksan ima veliku molekularnu težinu, a istovremeno, umreženost uzrokuje elastičnost vlakna. Zbog jakog polariteta amino skupine i jednostavne kemijske reakcije s hidroksilnom skupinom i karboksilnom skupinom u vlaknu, glavni lanac polisiloksana je orijentiran i adsorbiran na površini vlakna, što smanjuje koeficijent trenja između vlakana, čime se dobiva koeficijent trenja. vlakno izvrsno mekano, glatko i perivo. U isto vrijeme, uvođenje amino skupine povećava hidrofilnost polisiloksana, što ga čini lako emulgirajućim, sve dok se mikroemulzija dobiva odgovarajućom formulacijom i postupkom, a vlakna su puna.

Polidimetilsiloksan ima pozitivan učinak na povećanje dodane vrijednosti tkanina. Strane tvrtke kao što su japanski Shin-Etsu i njemački Wacker nastoje razviti visokokvalitetni polidimetilsiloksan. Domaća istraživanja na polidimetilsiloksanu također se pojačavaju, ali postoje i problemi kao što su izbjeljivanje emulzije i žutilo.